El Meu Espai Didàctic

3r.UD 8. Jocs tradicionals

Definició: Els jocs tradicionals són jocs que provenen de la tradició popular i s’han conservat en el temps, passant de generació en generació de pares a fills. Són un element important i integral de la nostra cultura, que forma part de la nostra societat. És per això que, l’escola és el lloc ideal per apropar aquests jocs als nostres infants per tal d’afavorir la transmissió i la conservació d’aquests.

Una de les característiques dels jocs tradicionals és que s’adapten al material i a l’espai on es troben, i porten associats uns valors que els converteixen en una eina pedagògica immillorable:

La comunicació: El diàleg entre els participants és necessari perquè cal posar-se d’acord sobre quines són les normes utilitzades. No existeix un reglament tancat dels jocs populars, tot queda obert a la decisió dels participants.

La relació entre els participants: Normalment són jocs que s’aprenen d’altres familiars o nens i nenes més grans, o que provenen d’altres llocs. Són els mateixos jugadors qui pacten les normes.

La transmissió cultural: Podem trobar jocs molt semblants arreu del món. És un primer punt de trobada entre persones de procedències diverses a partir del qual podem arribar a descobrir  l’altre i la seva cultura, i afavorir l’aprenentatge de la riquesa d’allò que és diferent.

L’ús dels elements de l’entorn: Per jugar hem de construir els nostres propis elements de joc, ja sigui a base d’elements extrets de la natura o bé amb material reciclat.

Conèixer i practicar diferents jocs tradicionals i populars de la nostra cultura, incorporant-ne d’altres cultures també presents a l’escola és una manera de treballar de forma transversal la inclusió.

Per començar, durant la primera setmana els alumnes de 3r han estat jugant a jocs de xapes i taps, en els quals es treballa sobretot:

La punteria.

La precisió.

L’equilibri.

La comunicació entre companys.

La percepció espacial.

La concentració.

Els alumnes han descobert alguns jocs a través d’infografies, i altres jocs que ja sabien els han explicat els mateixos companys.

A continuació podeu veure la relació de jocs desenvolupats a les sessions d’Educació Física durant la primera setmana.

Jocs1

Tot seguit hem jugant a jocs populars molt famosos i preciats pels xiquets i xiquetes, com són les bitlles, les caniques o la baldufa.

En aquests jocs hem continuat practicant i millorant moltes habilitats físiques, a més de passar-ho d’allò més bé.

Al següent “pdf” podeu veure les infografies dels jocs practicats durant la segona setmana.

Birles1

Per últim, hem jugat a jocs tradicionals on la velocitat, el tacte, l’agilitat i la força són les principals habilitats i qualitats treballades.

Al següent pdf podeu veure les infografies dels jocs practicats durant la tercera setmana.

GALLINETA CEGA

Vídeo Farcell de jocs tradicionals

 

QR Code

Leave a comment